START
AZ INTERNETEN

EGYSZERŰEN ÉS GYORSAN

A kisvállalkozásoknak nincsenek jó honlap megoldások!

Nincsenek olyan honlapok amivel gyorsan és egyszerűen el lehet indulni az interneten.

Nem hallani egy olyan használható elképzelésről, ami által egy kisvállalkozás is elidíthatja az internetes karrierjét fölösleges tanulás vagy pénzkidobás nélkül és rövid időn belül.


Ezekre a problémákra keres megoldást a STARTpeNet. Az eddigi tapasztalataim alapján, úgy látom, hogy, a vállalkozók többsége, elnézést a kifejezésért, de el vannak varázsolva a főleg nagy és már ismert cégek által használt trendektől, amik szerintem nekünk, kisvállalkozóknak nem egy járható út az online vállalkozásunk elindításában.


Mik ezek a jól hangzó trendek?

...az a mézes madzag, hogy hozzunk létre automata vevőszerző rendszereket, amik passzívan hozzák a bevételt. Értem én, hogy mindenkinek jól jönnének ilyen rendszerek, de szerintem be kell lássuk, hogy ez egy magasabb szint aminek felépítésére jelentős tapasztalatra van szükség. Más szóval nem kezdőknek való, de azért jól hangzik...
...sokan állítják azt, hogy egy honlap akkor tudja eladni a portékáját ha kifinomult a honlap designja és hangulata. Ehhez arculatot kell tervezni. Szerintem is többet lehet eladni egy profi arculattal, de alapvetően nem ezért vásárolnak az emberek, hanem azért mert kialakult egy bizalom a céggel szemben, általában többszöri találkozás után, vagyis azért mert már ismeri valamennyire az eladót.
...a minimumnak azt tartják, hogy legyen egy valamilyen tartalomkezelő rendszer(wordpress, drupal, joomla stb) a honlap mögött, továbbá, hogy legyen blog, legyen keresőoptimalizálás, ami ingyen hoz látogatókat. Legyen beépítve egy hírlevélküldő rendszer amivel email-eket lehet gyűjteni, majd általa ajánlatokat kiküldeni. Ezek jó és hasznos dolgok, de ezekkel sok és folyamatos munka van és a legtöbb esetben nincs rá se idő se ember, hogy ezekkel foglalkozzon... Akkor meg minek ez az egész cécó?

Ezek a trendek-vágyak megvalósíthatóak és szuper dolgok, csak szerintem egy kisvállalkozásnak ezek nagyon költséges dolgok. Jobbik esetben csak sok pénzbe kerülnek. Rosszabbik esetben mindezek tanulmányozása és kivitelezésa elveszik az időnk nagy részét, ami szerintem még a pénznél is fontosabb. Ennek az idődnek a nagy részében foglalkozhattál volna a saját vállalkozásoddal. Mert hiszem, hogy mindig van mit fejleszteni a saját szakmánkban is, és nem gondolom, hogy attól jobb lesz a vállalkozásunk, hogy elkezdünk további szakmákat megtanulni, mint pl online marketing renszerek építése, arculattervezés, webprogramozás.


Akkor mi az ami fontos?

A gyors és egyszerű induláshoz egy kisvállalkozás számára, egy honlap létrehozásakor, szerintem ezek a legfontosabb szempontok:

Legyen egy honlapja ahol minden információ fenn van amit a vállalkozás kínálni tud: termékek, szolgáltatások, előnyök prezentálása, gyakori kérdések megválaszolása, fontosabb ügyfélvélemények prezentálása, videó a termék használata közben stb
Design szempontból kellően jól nézzen ki, vagyis feleljen meg az alapvető esztétikai szabályoknak.
Tehnikailag legyen egy minden képernyőn jól látható honlapja

Miért gondolom, hogy ez elég egy kisvállalkozásnak?

Arra a következtetésre jutottam, hogy a honlapok szempontjából az internetes vevőszerzésnek (mert, hogy erről szól ez az egész) 3 szintje van:

1. A honlapom a társam. Úgy gondolom, hogy ez a reális cél egy kisvállalkozásnak, mert ezzel van a legkevesebb munka. Viszont ha kellően jól van kigondolva és felépítve, akkor egy ilyen honlap is nagy segítséget nyújthat az eladásban. Miért? Mert ha van egy honlapom amin prezentálom a cégemről, szolgálatatásaimról szóló információkat, megválaszolom a gyakori kérdéseket, felteszek pár kliens véleményt, akkor az olyan mintha lenne egy társam vagy kollégám aki éjjel nappal a kliensek rendelkezésére áll. Ezután mindig lehet a honlapra hivatkozni. Ha találkozol egy ügyféllel, vagy telefonon beszéltek elég csak röviden beszélni az ajánlatodról, mert a részleteket megnézheti a honlapodon.
2. A honlapom vevőket szerez. Ez a variáns gyakorlatilag egy webshop beüzemelését, működtetését és folyamatos reklámozását jelenti ami tapasztalataim szerint sokkal nagyobb munka mint azt elsőre gondolnánk.
3. A honlapom egy automata vevőszerző gépezet. Természetesen ezt szeretné mindenki egyből, de szerintem ezt tapasztalattal rendelkező szakemberekkel lehet felépíteni és még az sem megy mindig olajozottan, és főleg nem elsőre.


MEGOLDÁS:
  • Online marketing szempontból a honlap tartalmazza az összes mondadódat amit egy kliensnek amúgy is el kell modanod szöveg, kép, audió és videó formátumban. Könnyen lehessen megtalálni az elérhetőségeket.
  • Design szempontból legyen esztétikus a honlapod. Egyszerűbben fogalmazva arra vigyázz, hogy ne legyen csúnya!
  • Webprogramozás szempontból elég egy statikus honlap ami mindenképp legyen responsive, vagyis minden képernyőn jól látható. Továbbá legyen beiratva a Google keresőbe a weblapod, hogy ha valaki keresi a honlapod-céged és nem tuddja a pontos webcímed, azért tuddjon megtalálni.


A célom olyan honlapokat létrehozni amik megfelelnek a fenti szempontoknak és az, hogy segítsem a romániai magyar vállalkozókat a megfelelő honlapokkal az internetes vevőszerzésben.

STARTpeNet

Csóka László

Web programozó és Online hírdetés kezelő